dinsdag 3 mei 2016

Alles wat je aandacht geeft groeit

Google nooit, als je ergens pijn hebt. Serieus, je mankeert wat. Sterker, na het zoeken heb je de meest ernstige diagnose te pakken. Geef eens voorlichting over RSI en vrijwel iedereen heeft klachten. Roep dat het slecht gaat met de economie en ook iedereen houdt de hand op de knip. Verpleegkundigen, groot gebracht met Van de Brink Tjebbes leerde nog verpleegplannen te maken waarbij uitgegaan werd van zelfzorgtekorten. Werken aan dat wat je niet kan.

Alles wat je aandacht geeft groeit. Wij zijn in ons land erg geneigd om aandacht te geven aan de dingen die niet goed gaan, op dat wat niet lukt. Wij willen steeds van die 4 een 6 maken, terwijl het veel leuker is om van die 7 een 9 te maken. Ik was vroeger nooit goed in idioom Duits. Ik kon leren wat ik wilde, maar kreeg het niet in mijn hoofd. Naar mate ik harder ging leren haalde ik steeds slechtere cijfers. Het werd een grote frustratie. De cijfers werden niet beter. 

Binnen de geestelijke gezondheidszorg gaat men steeds vaker uit van dat wat iemand wel kan, in plaats van het focussen op dat wat niet lukt. De mens zien als iemand met mogelijkheden in plaats van iemand met beperkingen. 


In plaats van steeds die frustratie, is het werken aan dat wat je beheerst, leuk. Het motiveert om iets waarvan je weet dat je het kan, te verbeteren. Het is min of meer veilig. Het geeft je een kick. Het nog verder verbeteren van wat je al goed kan geeft je zelfvertrouwen. Het geeft je de boost om grenzen te verleggen, om verder te gaan.

Focus jij je echter op dat wat je niet kan, dan vergroot je dat uit. Het frustreert je, het aantal keren dat het niet lukt neemt hierdoor toe. Marc Lammers noemde ooit het voorbeeld van Sylvia Karres, met afstand de beste spits in het Nederlands  hockey. Zij kon echter niet aangespeeld worden op haar backhand. Iedere coach zou dan denken, daar ga je aan werken. Wat in de training getraind werd, gebeurde ook in de wedstrijd. Het liep niet. Dan roepen 'niet op haar backhand' werkte averechts, want daardoor gebeurde eigenlijk wat hij, in de wedstrijd, niet wilde, dat zij juist aangespeeld werd op haar backhand. Uiteindelijk vroeg Marc haar wat zij nu de fijnste manier van aanspelen vond. Vanaf dat moment liep alles beter en scoorde Sylvia Karres 7 doelpunten tijdens het WK in Spanje. 

Alles wat je aandacht geeft groeit. Geef je aandacht aan het negatieve, aan iets dat niet goed gaat, dan wordt dat uitvergroot. Ik ging, met mijn dyslexie, 100% voor een voldoende voor Duits idioom. Het enige dat dit opleverde was een hoop frustratie en uiteindelijk een iets beter cijfer. 

Geef je aandacht aan het positieve, aan dat wat al goed gaat, dan wordt ook dat uitvergroot. Het geeft je zelfvertrouwen. Het lukt je ook veel beter om dat wat je al redelijk beheerst nog verder te verbeteren. Uitgaan van je eigen kwaliteiten is zo veel leuker en werkt zo veel beter. Het leukste is dat blijkt dat je de dingen die je iets minder beheerst plots ook beter gaat uitvoeren, gewoon omdat je goed in je vel zit. 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Less is more

Zo'n beetje elk bedrijf in ons land heeft vacatures. Dat is op zich geen opzienbarend nieuws, maar wat bijzonder is, is dat er meer vaca...