zondag 19 juni 2016

Overbodig

De zorg staat onder spanning. De zorg moet goedkoper, elke euro die je te veel uitgeeft aan de zorg voor de ander is er één te veel. Dit is het adagium als je de zorg over laat aan de markt. De zorg is natuurlijk over gereguleerd en managers, de mensen die alles altijd beter wisten, zijn in wezen overbodig. De nieuwe manager is iemand die zich zelf overbodig maakt. De sleutel het succes van Buurtzorg zijn de lage overheadkosten. De teams organiseren zich zelf. De taken die niet tot de directe zorgverlening behoren worden onder de medewerkers verdeeld.  Voor creativiteit en vernieuwing  heb je mensen nodig die geloven in groei. Mensen met een groeimindset. Organisatie die willen veranderen, hebben dus mensen nodig met een groeimindset, die zich zelf overbodig maken. Veranderen is niet eenvoudig. Veranderen is loslaten, is vertrouwen hebben op de toekomst. Mensen streven toch vaak naar veiligheid, naar zekerheid.




Tegenover de groeimindset staat de fixed mindset. Mensen met een fixed mindset denken in statische situaties. Of je hebt talent of je hebt het niet. Of je bent slim of je bent het niet. Een leidinggevende met een fixed mindset beoordeelt mensen op de huidige vaardigheden, op wat ze nu doen. Een leidinggevende met een groei mindset beoordeeld mensen op wat ze in de toekomst mogelijk zouden kunnen, naar wat ze zouden kunnen leren. Binnen de huidige veranderingen in de gezondheidszorg  zou je begrip op kunnen brengen voor managers met een fixed mindset. Want hoe zou het zijn om jezelf overbodig te maken? Als je altijd hebt gedacht dat zonder jou de wereld vergaat, hoe zou het dan zijn om te moeten constateren dat het allemaal gewoon doordraait? Nodig zijn, betekent zekerheid, betekent brood op de plank.


Nu is zelforganisatie het toverwoord in zorgland. Veel managers en adviseurs mogen het veld ruimen. Managers met een fixed mindset zullen gaan bewijzen dat het niet zonder hen kan. Zoals het was, was het goed. Mensen met een groeimindset zijn er van overtuigd dat het anders kan en ook anders moet. Deze groep mensen zullen er alles aan doen om zich zelf overbodig te maken. Zij zien een andere toekomst en geloven ook dat het anders kan.

De paradox van het verhaal is dat organisaties die willen veranderen, creatieve mensen, met een groei mindset nodig hebben. De mensen dus die zich zelf overbodig maken en na verloop van tijd zullen vertrekken of moeten vertrekken. Natuurlijk zullen deze mensen hierna ook elders hun talenten in gaan zetten. Creatieve mensen met een groei mindset, mensen die denken in verandering, in kansen zijn overal nodig. Ergens zal er echter een verzadiging ontstaan. Er komt een moment dat mensen behoefte hebben aan veiligheid, aan zekerheid.  Op een gegeven moment zal er sprake zijn stabilisatie, totdat er weer behoefte is aan verandering en zo hobbelen wij weer verder. Het zou mooi zijn als elke verandering, ook een verbeteren inhoudt en dat wij niet veranderen om het veranderen en in dezelfde lijn door hobbelen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Less is more

Zo'n beetje elk bedrijf in ons land heeft vacatures. Dat is op zich geen opzienbarend nieuws, maar wat bijzonder is, is dat er meer vaca...