woensdag 15 mei 2019

Fakenews

De actie van dierenactivisten in Boxtel liet de gemoederen hoog oplopen. De een vond het een volstrekt legitieme actie, want er was van alles mis in de veeteelt. De ander vond het allemaal linkse gekkies die zich vreselijk hadden misdragen. In de slipstream van de aanname dat dierenactivisme een linkse hobby is, waren ook rechters zouden behoren tot de linkerkant van de samenleving.
Op mijn vraag of dierenactivisme echt een linkse hobby, of niemand van Dion Graus gehoord had, kreeg ik te horen dat die een eenling was, een uitzondering. Ook Brigitte Bardot, voormalig actrice, dierenactiviste en fanatiek aanhanger van het Front National was echt een uitzondering en Jort Kelder? Nog nooit van gehoord. Een artikel uit het NRC waarin te lezen was dat het dierenactivisme steeds meer een rechtse hobby was, werd niet serieus genomen. Mijn gesprekspartner las immers, uit principe geen NRC. Hierin alleen fakenews. Mijn gesprekspartner las de Telegraaf, de krant van Wakker Nederland.

Aan de andere kant mensen die de activiteiten van Meat the Victim wel begrepen en het slechts een geweldloze actie vonden voor het goede doel. Dat wij Inspecties hebben in ons land om wantoestanden op te sporen en te vervolgen, dat ging er niet in. Rapporten van deze instanties werden niet geloofd. Hierin alleen maar Fakenews. Een rapport uit 2013 waarin dierenwelzijnsorganisaties Varkens in Nood en Dier & recht beschrijven dat veehouders zich minstens 2,7 miljard keer niet aan wettelijke regels voor de zorg aan dieren hebben gehouden ging er in als Ketellapper.

De dierenactivisten speelde voor eigen rechter, maar ook de sympathisanten die de boer kwamen steunen, speelde voor eigen rechter. Bij beide partijen een grenzeloos gebrek aan vertrouwen dat de instanties die hier voor zijn, het goed op zouden kunnen lossen.

De tijd dat je geloofde wat er in de krant stond, dat het journaal een kwaliteitsmedium was, ligt ver achter ons. Wat iedere willekeurige burger op het wereldwijde web dropt wordt geliket, wordt neut zelden voor waar aangenomen. Ik doe daar ook aan mee. Een like op een blog is fantastisch, een reactie is nog veel mooier. Je moet zoveel mogelijk vrienden en likes hebben, anders tel je niet mee. Mensen met heel veel vrienden, de influencers, kunnen zeggen, schrijven wat hen goeddunkt. Mensen hebben een dagtaak met het bevestigen, dan wel het ontkrachten van de mening van de ander. De nuance is volledig zoek.Er lopen door onze samenleving meerdere scheidslijnen waarbij mensen diametraal tegenover elkaar staan. De oude tegenstelling tussen links en rechts, met daar tussen een centrum is verdwenen. Het zoeken van compromissen wordt steeds lastiger. De wijze waarop de Brexit al struikelend door het Britse parlement liep, is daar een voorbeeld van.

Wij hebben allerlei problemen op te lossen. Of het nu plaatselijke problemen zijn, landelijke problemen of het gaat over mondiale problemen, het staat in geen verhouding met de tegenstellingen in ons samenleving en het onvermogen om daar samen uit te komen.


Related image

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Less is more

Zo'n beetje elk bedrijf in ons land heeft vacatures. Dat is op zich geen opzienbarend nieuws, maar wat bijzonder is, is dat er meer vaca...