zaterdag 19 november 2016

Trump

Donald Trump is gekozen tot president van de Verenigde Staten. De wereld weet even niet hoe ze het hebben. Hoe kon dit nu gebeuren? Hoe kon een zich zelf respecterend volk de lokale dorpsgek tot president kiezen? Donald Trump de man die een muur op de grens met Mexico wil bouwen. De man die alle moslims over een kam scheert en wegzet als misdadigers. De man ook die vrouwen als lustobject ziet. Een man die de opwarming van de aarde, anno 2016, nog als een leugen ziet. Een multimiljonair die zo narcistisch is dat zijn naam bovenop al zijn gebouwen staat. De man die belastingontduiking tot een basisvaardigheid heeft ontwikkeld. Natuurlijk is het kiessysteem debet aan zijn verkiezing. Natuurlijk behaalde Clinton effectief meer stemmen en natuurlijk was de timing van het heronderzoek van de FBI op z'n minst opmerkelijk, maar dan nog. Achteraf klagen over het systeem en over de FBI is mosterd na de maaltijd. Dan had je moeten realiseren toen het nog kon.


De man maakt inderdaad geen deel uit van het politiek establishment, maar moet deze man het antwoord zijn op alle problemen waar de burgers mee kampen?  Waarom keren de kiezers zich, niet alleen in de VS, zich zo af van de gevestigde orde? Waarom voelen zij zich niet gehoord? Op dit moment worden er in de VS dagelijks demonstraties gehouden, "Niet mijn president!" Een van de demonstranten vond dat zijn land een vijfjarige kleuter tot president had gekozen. Op de social media loopt op dit moment een handtekeningenactie, een open brief aan Trump. Om hem te laten zien dat er een tegen geluid is. Ik vraag mij zeer af of het hem iets doet. Ik denk van niet.

Ik moet ook zeggen dat ik Trump, maar ook Wilders of Le Pen ook niet het probleem vind. Ik maak mij meer zorgen om al die mensen die zich niet gehoord voelen. Waarom lopen zij zo klakkeloos achter deze mensen aan? Hebben deze mensen dan de oplossing voor alle problemen waar deze mensen mee te maken hebben? De oplossingen die deze mensen aandragen zijn even simpel als niet realistisch en soms ook gewoon klinkklare onzin. Het gaat er echter in als Ketellapper. Je moet je wel enorm eenzaam en verlaten voelen.

Het probleem van deze wereld is de ongebreidelde schaalvergroting. Natuurlijk hebben het socialisme en het communisme dat van huis uit in zich:
"Proletariërs aller landen verenigt u!"
Het kapitalisme met haar vrije markt gedachte al evenzeer. Van die vrije markt worden alleen de multinationals beter. De plaatselijke boer in de Achterhoek merkt weinig van een mogelijk afzetmarkt in midden Afrika en ook die boer in Tanzania zal zelden zijn producten in een supermarkt van Detroit zien liggen.

De schaalvergroting gaat over meer dan vrije handel. Ook in het dagelijks leven ondervinden mensen de schaalvergroting aan den lijve. Scholen zijn leerfabrieken geworden en zorg instellingen hebben zorg getransformeerde tot een Fordiaanse bolwerken. De zorg in lopende band werk geworden. De menselijke maat is zoek. Wij zijn overgeleverd aan de markt en het enige waar de markt in geïnteresseerd is het maken van winst. Hoe meer productie hoe meer winst. Niet iedereen profiteert, in gelijke mate, van deze winsten. De prikkel die stimuleert om nog meer winst te maken zorgt echter ook dat er sprake van overproductie, waar de gewone man, waar de wereld, ook niets mee opschiet. Sterker, het tegendeel is waar.

De gewone man heeft geen idee waar het nog over gaat. Hij heeft er geen invloed op en als hij aangeeft dat hij ergens niet blij mee is, dan zegt de politiek dat ze het nog wel een keer willen uitleggen. Alleen zijn is vervelend, maar als niemand niet meer om je geeft, als alles voor jou in plaats van met jou wordt georganiseerd, dat is pas echt dramatisch. De mensen die op Trump, op Wilders, op Le Pen, op Farage stemmen zijn mensen die zich in de steek gelaten voelen. In de steek gelaten door juist die mensen die vroeger voor hen in de bres sprongen.

Het zou wat zijn om zonder te vervallen in verwijten, in het nog maar eens uit te leggen, eens te luisteren naar de echte zorgen van deze mensen. Ieder mens wil rust, ieder mens wil vertrouwen, ieder mens wil een wereld die overzichtelijk is.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Less is more

Zo'n beetje elk bedrijf in ons land heeft vacatures. Dat is op zich geen opzienbarend nieuws, maar wat bijzonder is, is dat er meer vaca...